Kalender

Tisdagsträning: Start den 18 september kl 18.00.
Onsdagsserien: Start den 3 oktober kl 18.00.
Torsdagsserien: Start den 4 oktober kl 18.00.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bouleregler

Ett parti boule börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lottningen ritar en ring som är maximalt 50 centimeter och minst 35 centimeter i diameter, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6-10 meter (gäller vuxna spelare). Sedan kastar laget ett klot mot lillen. Därefter kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet om det ligger nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot bedömer man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har kastat det antal klot det disponerar. Därefter kastar det andra laget sina resterande klot. När alla klot är kastade får det lag poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarens närmaste klot. Match spelas i regel tills det ena laget uppnår 13 poäng.

Spelet sker i form av:  Singel: (en mot en) tre klot per lag  Dubbel: (två personer mot två personer) tre klot per person  Trippel: (tre personer mot tre personer) två klot per person

Taktiken inom boule handlar ytterst om att använda sitt klot på ett optimalt sätt, utifrån spelarnas förmåga och spelets situation. Duktiga spelare på elitnivå skjuter ofta, då deras träffprocent är hög. Ett bra skott kan innebära att man både lägger och skjuter samtidigt, det vill säga att man får en fullständigt elastisk stöt och byter plats med det liggande klotet, en så kallad carreau. För sämre spelare lönar det sig ofta bättre att placera ett klot framför lillen, så att det ligger ivägen för motståndaren, än att skjuta och missa. Ett viktigt inslag i boulespelet är - enligt vissa spelare - att “spela snålt”. De menar då att det kan vara bättre att förlora en poäng än försöka vinna flera poäng.

Referat